Včelaři neměli dobrý rok, medu bude výrazně méně

Tuzemští včelaři nemají za sebou dobrý rok. Kvůli květnovým mrazům bude letos úroda medu výrazně nižší než v loňském rekordním roce. Med by tak mohl zdražit až o dvacet procent.

V České republice včelaři ročně vyprodukují asi osm tisíc tun medu. Loni, jelikož se sklizeň výrazně povedla, to bylo jedenáct tisíc tun. Letos se očekává, že produkce bude spíše podprůměrná, tedy pod osmi tisíci tun. Podle zástupců včelařů by mohl med letos zdražit o dalších deset až dvacet procent. Vše bude záležet na finální produkci. V září 2012 činila průměrná cena medu 141 korun, o rok dříve to bylo asi 130 korun.

"Tato sezona je z hlediska výnosu na některých místech hodnocena jako velmi podprůměrná. Záleží na místech, někde je výnos lepší, jinde horší," uvádí odborný referent Svazu včelařů České republiky Robert Šmied.

Na horší sklizni se podle Šmieda podepsalo hlavně špatné počasí. Při jarních extrémech vykvetly nektarodárné rostliny najednou, včelstva ještě nebyla při síle. Pak v období květu v květnu přišly mrazy a květy pomrzly. Dalším setrvalým problémem jsou nemoci včelstev, zejména varroáza a včelí mor. U toho je jediným lékem oheň. Pálí se úly, zásoby, včely i zařízení, je to jediná účinná metoda.

Včelařství není jen doménou důchodců

Podle údajů Českého svazu včelařů bylo k 31. říjnu 2011 na českém území 565 419 včelstev, od dubna 2011 jejich počet vzrostl o 65 tisíc. Včelařství se podle svazu věnuje více zejména mladých lidí, zdaleka nevčelaří už jen šedesátníci. Jen loni přibyly dva tisíce nových.

Co je pravý med

Za posledních dvaadvacet let se průměrná spotřeba medu v ČR zvýšila čtyřnásobně na dva kilogramy na osobu za rok. Ač je ČR v produkci medu soběstačná, až třetina se ho doveze ze zahraničí. V posledních letech však výrazně přibývá lidí, kteří med nakupují přímo u včelařů, což je podle nich nejlepší zárukou, jak mít med autentický.

Český med má dobrý zvuk a kupující na něj i přes vyšší cenu slyší. Proto se už také objevily případy jeho míchání s medem z ciziny, prodejci ho však vydávají ryze za český. Někdy se do něj přimíchává sirup (z kukuřice, rýže či obilí) nebo se barví karamelem, aby připomínal medovicový med.

Med

Takto může být označován jen produkt vytvořený včelami. Do medu se nesmí kromě jiného druhu medu nic přidávat (ani umělé, ani přírodní látky).

Co musí být na etiketě

a) původ medu - zda jde o med květový či medovicový (nelze nahradit například slovem horský),

b) země původu - z jaké země pochází. Pokud je výrobek složen z medu z více zemí, musí to být na etiketě uvedeno.

Naopak uvedeno nemusí být, z jaké rostliny med pochází.

Seznam nekvalitních či jinak upravených nevyhovujících medů lze nalézt mimo jiné ZDE.

Tisk

Další články ke kauze Med:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info