Pátek, 29. března 2024

Obchody označují potraviny, které by nevznikly bez včel. Chtějí upozornit na jejich úbytek kvůli nešetrnému zemědělství

Obchody označují potraviny, které by nevznikly bez včel. Chtějí upozornit na jejich úbytek kvůli nešetrnému zemědělství

Zatím deset prodejců potravin se zapojilo do podpory evropské občanské iniciativy ,,Zachraňme včely a farmáře", která chce skoncovat se syntetickými pesticidy a podpořit ekologicky šetrné zemědělství. Tu už svými podpisy podpořilo přes půl milionu [1] lidí v celé EU. Kamenné prodejny nyní označily ve své nabídce výrobky, které by nevznikly bez opylovačů, aby upozornily na dramatický úbytek biologické rozmanitosti, jehož příčinami je převažující průmyslové zemědělství.

Česká verze iniciativy ,,Zasaďme se" [2] upozorňuje, že většina druhů ovoce, zeleniny a dalších plodin včetně oříšků, obilovin, kakaa a olejů je závislá na opylení. Včelám a divokým opylovačům ubližují chemické postřiky i rozsáhlé monokulturní lány o jediné plodině, kde si nemohou odpočinout a hladoví. Postřiky navíc hubí půdní organismy a dostávají se až do podzemní vody a přes potraviny do lidského těla. Česká vláda přitom do roku 2027 může využít z evropského rozpočtu dalších 200 miliard korun na zemědělské dotace. Využívá je bohužel způsobem, který situaci v naší krajině nezlepšuje.

Výzva proto žádá vládu a Parlament České republiky, aby:

  1. Podpořili druhově pestrou krajinu plnou vláhy a bez toxických pesticidů: bezpečnou pro lidi i pro včely a volně žijící opylovače.

  2. Podpořili zemědělce, kteří se starají o krajinu přírodě šetrným způsobem, brání tím úbytku včel a divokých opylovačů a produkují zdravé potraviny.

  3. Upravili v tomto smyslu neprodleně zákony, vyhlášky a rozdělování dotací a také podpořili efektivně rozvoj ekologického zemědělství, jednodušší přechod k šetrným praktikám a spotřebu šetrně vypěstovaných potravin.

Českou výzvu podepsalo zatím téměř 2000 lidí. Nyní se k ní přidávají i někteří prodejci potravin, kteří v kamenných prodejnách označí ty výrobky, které jsou právě na opylovačích závislé a bez nichž bychom tyto potraviny neměli k dispozici. Další se připojují online podporou na sociálních sítích nebo e-shopech.

Iniciativa Zasaďme se na svém webu také radí spotřebitelům, kde nakupovat bio a lokální potraviny [2].

Iniciativa nabývá na významu také poté, co většina Evropského parlamentu hlasovala pro návrh Společné zemědělské politiky, který rezignuje na proměnu zemědělské praxe, jež by dle vědců mohla zvrátit kolaps evropské biodiverzity. Dalších 7 let tak bude zhruba 10 biliónů korun zemědělských dotací zhoršovat přírodní hodnoty zemědělské krajiny a povede k dalšímu úbytku drobných zemědělců [3].

Lenka Procházková Gregorová,Biodomov, řekla:

,,Jelikož v Biodomově cítíme velmi silnou potřebu chránit vše živé i neživé, je pro nás naprostou samozřejmostí se výzvy účastnit."

Gabriela Holečková, Bez obalu Ostrava, řekla:

,,Sama již minimálně 10 let vnímám jak ubylo hmyzu...absolutně se to nedá srovnat s mým dětstvím, kdy se ještě lidé zapřísáhle nebáli vysoké trávy a já tak mohla vidět létat hmyz z kytičky na kytičku. Proto jsem ráda, že se někdo aktivně snaží na téma upozornit a my se můžeme přidat."

Tereza Kovalčíková, Bout - bezobalový obchod s potravinami i drogerií, řekla:

,,K výzvě se připojuji, protože život na naší planetě je o rozmanitost druhů fauny i flóry. A naším úkolem by mělo být tuto rozmanitost chránit. Včel a dalších opylovačů bychom si měli vážit, díky nim totiž něco vypěstujeme. Přiotrávené včely z polí plných pesticidů už naše zahrady opylovat nezvládnou."

Jakub Karásek, Bezobalový obchod NOsáček, řekl:

,,Pro tuto podporu za záchranu včel jsem se rozhodli, jelikož je tohle téma čím dál více aktuálnější a doufáme, že alespoň trochu pomůžeme rozšířit povědomí o tomto závažném problému."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů