Stříbřitost slupky brambor

Stríbritost slupky brambor

Tato choroba se projevuje stríbrite šedými skvrnami nepravidelného tvaru na slupce brambor. I když je puvodce choroby (houba Heminthosporium solani) již více než sto let známý, získává v posledních letech stále více na významu. Pokud se má napadení omezit na nejmenší možnou míru, je treba využívat ruzná opatrení v rámci pestitelských postupu i pri následném skladování brambor. Tato opatrení vycházejí z biologie patogena a nepredstavují pro pestitele žádnou zvláštní zátež. Na prvním míste je to využívání zdravé nenapadené sadby, címž se vyloucí hlavní zdroj infekce. Další možnost, jak omezit riziko napadení, je pestování pozdnejších odrud, nebot ty jsou k této chorobe méne náchylné. Duležitou roli hraje i termín sklizne, pricemž platí, že cím déle brambory zustávají v pude, tím vyšší bývá napadení. Z tohoto duvodu by se mela sklizen uskutecnit co nejcasneji (s ohledem na danou odrudu). Aby se však zároven zabránilo napadení plísní bramborovou, mela by sklizen následovat do trí týdnu po znicení nate. Pri skladování omezuje šírení choroby nízká teplota a nízká relativní vlhkost vzduchu. Duležité je rovnež osušení hlíz do sedmi dnu po sklizni a minimální prímes zeminy v uskladnených bramborách.

Pramen: Kartoffelbau, 51, 2000, c. 5, s. 198-200 (DK)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info