Agris.cz - agrární portál

Stříbřitost slupky brambor

12. 6. 2000 | ÚZPI

Stríbritost slupky brambor

Tato choroba se projevuje stríbrite šedými skvrnami nepravidelného tvaru na slupce brambor. I když je puvodce choroby (houba Heminthosporium solani) již více než sto let známý, získává v posledních letech stále více na významu. Pokud se má napadení omezit na nejmenší možnou míru, je treba využívat ruzná opatrení v rámci pestitelských postupu i pri následném skladování brambor. Tato opatrení vycházejí z biologie patogena a nepredstavují pro pestitele žádnou zvláštní zátež. Na prvním míste je to využívání zdravé nenapadené sadby, címž se vyloucí hlavní zdroj infekce. Další možnost, jak omezit riziko napadení, je pestování pozdnejších odrud, nebot ty jsou k této chorobe méne náchylné. Duležitou roli hraje i termín sklizne, pricemž platí, že cím déle brambory zustávají v pude, tím vyšší bývá napadení. Z tohoto duvodu by se mela sklizen uskutecnit co nejcasneji (s ohledem na danou odrudu). Aby se však zároven zabránilo napadení plísní bramborovou, mela by sklizen následovat do trí týdnu po znicení nate. Pri skladování omezuje šírení choroby nízká teplota a nízká relativní vlhkost vzduchu. Duležité je rovnež osušení hlíz do sedmi dnu po sklizni a minimální prímes zeminy v uskladnených bramborách.

Pramen: Kartoffelbau, 51, 2000, c. 5, s. 198-200 (DK)


Zdroj: ÚZPI, 12. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:19