Světové ceny potravin v červnu klesly, jsou ale blízko rekordních hodnot

Světové ceny potravin v červnu třetí měsíc za sebou klesly, ale zůstaly blízko rekordních hodnot z března. Jejich index proti květnu klesl o 2,3 procenta, meziročně ale vykazuje růst, a to o 23,1 procenta. V tiskové zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Meziměsíční pokles odráží snížení cen rostlinných olejů, obilovin a cukru. Na meziroční růst mají vliv dopady ruské invaze na Ukrajinu, obavy z nepříznivého počasí, silná globální poptávka a vysoké produkční a dopravní náklady.

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v červnu vystoupil na 154,2 bodu ze zpřesněné hodnoty 157,9 bodu v květnu. Původně FAO květnovou hodnotu stanovila na 157,4 bodu.

"Stále působí faktory, které v první řadě posunuly světové ceny vysoko," uvedl hlavní ekonom FAO Máximo Torero Cullen.

Dílčí index cen rostlinných olejů v červnu meziměsíčně klesl o 7,6 procenta, index cukru se snížil o 2,6 procenta. Index mléčných výrobků naopak o 4,1 procenta vzrostl, index masa je vyšší o 1,7 procenta a dostal se na rekord. Dílčí index obilovin se díky sezonní dostupností z nových sklizní na severní polokouli o 4,1 procenta snížil. Meziročně je ale o 27,6 procenta vyšší.

V samostatném odhadu nabídky a poptávky po obilovinách FAO zvýšila prognózu celosvětové produkce obilovin na letošní rok na 2,792 miliardy tun z dříve uváděných 2,784 miliardy tun. To je o 0,6 procenta méně, než byla loňská světová produkce.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info