Agris.cz - agrární portál

Světové ceny potravin v červnu klesly, jsou ale blízko rekordních hodnot

10. 7. 2022 | ceskenoviny.cz

Světové ceny potravin v červnu třetí měsíc za sebou klesly, ale zůstaly blízko rekordních hodnot z března. Jejich index proti květnu klesl o 2,3 procenta, meziročně ale vykazuje růst, a to o 23,1 procenta. V tiskové zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Meziměsíční pokles odráží snížení cen rostlinných olejů, obilovin a cukru. Na meziroční růst mají vliv dopady ruské invaze na Ukrajinu, obavy z nepříznivého počasí, silná globální poptávka a vysoké produkční a dopravní náklady.

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v červnu vystoupil na 154,2 bodu ze zpřesněné hodnoty 157,9 bodu v květnu. Původně FAO květnovou hodnotu stanovila na 157,4 bodu.

"Stále působí faktory, které v první řadě posunuly světové ceny vysoko," uvedl hlavní ekonom FAO Máximo Torero Cullen.

Dílčí index cen rostlinných olejů v červnu meziměsíčně klesl o 7,6 procenta, index cukru se snížil o 2,6 procenta. Index mléčných výrobků naopak o 4,1 procenta vzrostl, index masa je vyšší o 1,7 procenta a dostal se na rekord. Dílčí index obilovin se díky sezonní dostupností z nových sklizní na severní polokouli o 4,1 procenta snížil. Meziročně je ale o 27,6 procenta vyšší.

V samostatném odhadu nabídky a poptávky po obilovinách FAO zvýšila prognózu celosvětové produkce obilovin na letošní rok na 2,792 miliardy tun z dříve uváděných 2,784 miliardy tun. To je o 0,6 procenta méně, než byla loňská světová produkce.

Autor: ČTK

 


Zdroj: ceskenoviny.cz, 10. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:53