Na Slovensku hospodaří ekologicky asi 80 zemědělských podniků

Současný stav a možnosti rozvoje ekologického zemědělství na Slovensku projednávala národní konference, kterou zorganizovala Nadace Heinricha Bőlla ve spolupráci s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským a Svazem Ekotrend. Slovensko se k pravidlům ekologického zemědělství připojilo přijetím mezinárodních směrnic už v roce 1991. Základní zákon ošetřující tuto problematiku schválily slovenské orgány až v roce 1998. Prvovýrobce, který přistoupí na závazné podmínky ekologického hospodaření a zaregistruje se na ministerstvu zemědělství, může po přeměně konvenčního hospodaření na ekologické označovat svoje produkty logem Bio-produkt.

V roce 1998 hospodařilo tímto způsobem na Slovensku 81 subjektů na výměře 50 615 hektarů, což představovalo 2,07 % z celkového zemědělského půdního fondu země. V rostlinné výrobě se ekologičtí zemědělci zaměřují hlavně na obiloviny, luskoviny, cukrovku a krmné plodiny. V živočišné výrobě se orientují na chov krav bez tržní produkce mléka, ovcí, drůbeže a na produkci vajec. Z hlediska potravinářského průmyslu se výroba "bio-kvality" prosazuje zejména u chleba a pečiva, sýrů, cukru a masných výrobků. Budoucí rozvoj ekologického zemědělství a potravinářství má podpořit legislativní zabezpečení, výzkum a výchova odborníků, rozvoj ekonomiky a odbytových možností výrobců i zpracovatelů a širší osvětová podpora prodeje a využívání eko-produktů.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info