Agris.cz - agrární portál

Na Slovensku hospodaří ekologicky asi 80 zemědělských podniků

22. 12. 2000 | ÚZPI

Současný stav a možnosti rozvoje ekologického zemědělství na Slovensku projednávala národní konference, kterou zorganizovala Nadace Heinricha Bőlla ve spolupráci s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským a Svazem Ekotrend. Slovensko se k pravidlům ekologického zemědělství připojilo přijetím mezinárodních směrnic už v roce 1991. Základní zákon ošetřující tuto problematiku schválily slovenské orgány až v roce 1998. Prvovýrobce, který přistoupí na závazné podmínky ekologického hospodaření a zaregistruje se na ministerstvu zemědělství, může po přeměně konvenčního hospodaření na ekologické označovat svoje produkty logem Bio-produkt.

V roce 1998 hospodařilo tímto způsobem na Slovensku 81 subjektů na výměře 50 615 hektarů, což představovalo 2,07 % z celkového zemědělského půdního fondu země. V rostlinné výrobě se ekologičtí zemědělci zaměřují hlavně na obiloviny, luskoviny, cukrovku a krmné plodiny. V živočišné výrobě se orientují na chov krav bez tržní produkce mléka, ovcí, drůbeže a na produkci vajec. Z hlediska potravinářského průmyslu se výroba "bio-kvality" prosazuje zejména u chleba a pečiva, sýrů, cukru a masných výrobků. Budoucí rozvoj ekologického zemědělství a potravinářství má podpořit legislativní zabezpečení, výzkum a výchova odborníků, rozvoj ekonomiky a odbytových možností výrobců i zpracovatelů a širší osvětová podpora prodeje a využívání eko-produktů.


Zdroj: ÚZPI, 22. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 20:27