Mléko a nápoje na bázi mléka

Mléko a mléčné výrobky - Stanovení aktivity alkalické fosfatázy fluorimetrickou metodou - Část 1: Mléko a nápoje na bázi mléka

Norma ISO 11816 specifikuje fluorimetrické stanovení aktivity alkalické fosfatázy v pasterovaném plnotučném mléce, polotučném mléce, odstředěném mléce a v pasterovaném ochuceném mléce.

Uvedený postup je rovněž vhodný pro stanovení vysoké aktivity fosfatázy v syrovém mléce a v termizovaném mléce s aktivitami vyššími než 7 000 milliunits (milijednotek) v 1 l.

Aktivita alkalické fosfatázy určitého vzorku se stanoví kontinuálním fluorimetrickým měřením přímé reakční kinetiky. Z nefluoreskujícího substrátu aromatického monofosforečného esteru se v případě přítomnosti alkalické fosfatázy ve vzorku odštěpí fosforečný radikál a vytvoří se silně fluoreskující produkt.

Fluorimetrické měření (stanovení) aktivity alkalické fosfatázy probíhá při 38 °C v časovém intervalu 3 minut.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info