Agris.cz - agrární portál

Mléko a nápoje na bázi mléka

1. 3. 2001 | ÚZPI

Mléko a mléčné výrobky - Stanovení aktivity alkalické fosfatázy fluorimetrickou metodou - Část 1: Mléko a nápoje na bázi mléka

Norma ISO 11816 specifikuje fluorimetrické stanovení aktivity alkalické fosfatázy v pasterovaném plnotučném mléce, polotučném mléce, odstředěném mléce a v pasterovaném ochuceném mléce.

Uvedený postup je rovněž vhodný pro stanovení vysoké aktivity fosfatázy v syrovém mléce a v termizovaném mléce s aktivitami vyššími než 7 000 milliunits (milijednotek) v 1 l.

Aktivita alkalické fosfatázy určitého vzorku se stanoví kontinuálním fluorimetrickým měřením přímé reakční kinetiky. Z nefluoreskujícího substrátu aromatického monofosforečného esteru se v případě přítomnosti alkalické fosfatázy ve vzorku odštěpí fosforečný radikál a vytvoří se silně fluoreskující produkt.

Fluorimetrické měření (stanovení) aktivity alkalické fosfatázy probíhá při 38 °C v časovém intervalu 3 minut.


Zdroj: ÚZPI, 1. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 22:31