Kuchyně je posledním článkem

MF Dnes 24.11.1999

Kuchyne je posledním clánkem

Na cestu zboží od výrobce k obchodníkovi a skladování v obchode má zákazník stejný vliv jako na pocasí, leccos však muže ovlivnit i sám na konci potravinového retezce, ve své vlastní kuchyni. Potraviny by mely být i doma uloženy pri té teplote, kterou urcil výrobce. Duležité je to zejména u mražených výrobku. Teplota v lednici musí být mezi 0 °C a 5 °C - pri nižší teplote by jídlo zmrzlo, pri vyšší by nebylo dostatecne chráneno pred bakteriemi. Kolem potravin v lednici musí volne proudit vzduch. I v ukládání potravin do lednice je treba zachovávat systém. Teplota totiž není ve všech patrech lednice stejná. V nekteré je nejnižší teplota nahore,v jiné je to obrácene.

-18 °C - mražené výrobky

+ 6 °C - vejce

+ 4 °C - drubež, mléko, máslo, sýry

+ 3 °C - hotová jídla, zákusky, maso, uzeniny, vnitrnosti

+ 2 °C - mleté maso

0 - +2 °C - ryby, mekkýši

- zelenina v zásobnících

Stránku pripravila Hana Vecerková

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info