Hygiena kontrolovala točené zmrzliny. Skoro polovina nebyla v pořádku

Krajská hygiena Libereckého kraje(KHS LK) se během letní sezóny zaměřila na kontrolu točených zmrzlin, do poloviny září hygienici provedli 29 cílených kontrol. Ze 23 odebraných vzorků, bylo deset nevyhovujících. Výrobcům nařídili provedení sanitace výrobníků zmrzliny a uložili 10 blokových pokut v celkové výši 27 000 korun.

Hygiena letos neeviduje žádný výskyt hromadného onemocnění, které by souviselo právě s prodejem točené zmrzliny.

„U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny. Jedná se zejména o nedostatečnou sanitaci zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní, případně též nedostatečnou osobní hygienu pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou nebo čistý pracovní oděv,“ vysvětlila zástupkyně ředitele odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS LK Alena Patková.

Dodala že v žádném z vyšetřovaných vzorků nebyla zjištěna přítomnost patogenních organismů například Salmonella species či Listeria monocytogenes, které by mohly mít za následek závažné ohrožení zdraví. Patogenní mikroorganismy vyvolávají onemocnění mnohdy i s těžkým a závažným průběhem.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info