Agris.cz - agrární portál

Hygiena kontrolovala točené zmrzliny. Skoro polovina nebyla v pořádku

5. 10. 2021 | Denik.cz

Krajská hygiena Libereckého kraje(KHS LK) se během letní sezóny zaměřila na kontrolu točených zmrzlin, do poloviny září hygienici provedli 29 cílených kontrol. Ze 23 odebraných vzorků, bylo deset nevyhovujících. Výrobcům nařídili provedení sanitace výrobníků zmrzliny a uložili 10 blokových pokut v celkové výši 27 000 korun.

Hygiena letos neeviduje žádný výskyt hromadného onemocnění, které by souviselo právě s prodejem točené zmrzliny.

„U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny. Jedná se zejména o nedostatečnou sanitaci zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní, případně též nedostatečnou osobní hygienu pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou nebo čistý pracovní oděv,“ vysvětlila zástupkyně ředitele odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS LK Alena Patková.

Dodala že v žádném z vyšetřovaných vzorků nebyla zjištěna přítomnost patogenních organismů například Salmonella species či Listeria monocytogenes, které by mohly mít za následek závažné ohrožení zdraví. Patogenní mikroorganismy vyvolávají onemocnění mnohdy i s těžkým a závažným průběhem.


Zdroj: Denik.cz, 5. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 18:54