Se vstupem do Unie se změní nároky na zpracování surovin

Na konferenci o dusíkatých látkách v rostlinných produktech, která se uplynulé dva dny konala v Brně, zavítali odborníci z celé republiky. O nejdůležitejších tématech setkání jsme se bavili s doc. Janem Marečkem, vedoucím Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

- Rostlinné produkty - to je široký pojem. Stala se proto předmětem vašich diskusí a přednášek nějaká konkrétní surovina?

Ano, hlavním tématem byly obiloviny, především pšenice a ječmen. Celým seminářem se prolínal pojem bezpečná potravina. Základem splnění bezpečnosti potravin je splnění několika požadavků. Prvním z nich je jakost surovin. Bez kvalitní suroviny totiž nemůžete získat kvalitní výrobek. Druhým požadavkem k produkci bezpečné potraviny je vhodně zvolená výrobní technologie a v neposlední řadě také posklizňové ošetření a skladování zrna. Všechny tyto tři oblasti musejí být bez závad: pokud není splněn byť jen jeden požadavek, nemůže být finální výrobek zdravotně nezávadný.

- Ovlivní plánovaný vstup do Evropské unie oblast zpracování a skladování obilovin?

Bezpochyby ano. Unie má totiž své směrnice a nařízení, která budeme muset dodržovat. Nyní se projednává v parlamentu návrh zákona, který definuje nejlepší dostupné techniky a jejich provozní uplatnění, a to v jakékoliv oblasti, tedy i v zemědělství a potravinářství. Pokud bude zákon schválen a vstoupí v platnost od roku 2003, dotkne se řady provozních opatření. .

- V jakém smyslu?

Předpokládám si tvrdit, že některé nebou podmínkám vyhovovat. Zákon s sebou navíc přináší jednu velkou novinku: provozovatel výrobního zařízení bude moci vyjednat s příslušným orgánem státní správy podmínky, za kterých bude možné zařízení provozovat při minimalizaci nepříznivých vlivů zařízení na životní prostředí.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info