Se vstupem do Unie se změní nároky na zpracování surovin
1. 12. 2001 | Rovnost
Na konferenci o dusíkatých látkách v rostlinných produktech, která se uplynulé dva dny konala v Brně, zavítali odborníci z celé republiky. O nejdůležitejších tématech setkání jsme se bavili s doc. Janem Marečkem, vedoucím Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.
- Rostlinné produkty - to je široký pojem. Stala se proto předmětem vašich diskusí a přednášek nějaká konkrétní surovina?
Ano, hlavním tématem byly obiloviny, především pšenice a ječmen. Celým seminářem se prolínal pojem bezpečná potravina. Základem splnění bezpečnosti potravin je splnění několika požadavků. Prvním z nich je jakost surovin. Bez kvalitní suroviny totiž nemůžete získat kvalitní výrobek. Druhým požadavkem k produkci bezpečné potraviny je vhodně zvolená výrobní technologie a v neposlední řadě také posklizňové ošetření a skladování zrna. Všechny tyto tři oblasti musejí být bez závad: pokud není splněn byť jen jeden požadavek, nemůže být finální výrobek zdravotně nezávadný.
- Ovlivní plánovaný vstup do Evropské unie oblast zpracování a skladování obilovin?
Bezpochyby ano. Unie má totiž své směrnice a nařízení, která budeme muset dodržovat. Nyní se projednává v parlamentu návrh zákona, který definuje nejlepší dostupné techniky a jejich provozní uplatnění, a to v jakékoliv oblasti, tedy i v zemědělství a potravinářství. Pokud bude zákon schválen a vstoupí v platnost od roku 2003, dotkne se řady provozních opatření. .
- V jakém smyslu?
Předpokládám si tvrdit, že některé nebou podmínkám vyhovovat. Zákon s sebou navíc přináší jednu velkou novinku: provozovatel výrobního zařízení bude moci vyjednat s příslušným orgánem státní správy podmínky, za kterých bude možné zařízení provozovat při minimalizaci nepříznivých vlivů zařízení na životní prostředí.
Zdroj: Rovnost, 1. 12. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.05.2024 12:35