Jihočeská zvěřina podle norem Evropské unie

Vysvléct z deky neboli stáhnout, rozbourat, naporcovat, popřípadě ještě nechat projít šokovým mrazem. Takovému zpracování slouží sběrné místo zvěřiny, které daly do provozu lesy a rybníky města Českých Budějovic, první svého druhu v jižních Čechách.

"Při úvahách o jeho zřízení jsme vycházeli ze dvou základních předpokladů. Jednak takové zařízení krajské město dosud nemělo a za druhé - můžeme počítat se stálými zdroji suroviny," nazývá srstnatou a pernatou zvěřinu ředitel společnosti Pavel Hartman.

"Zatímco bažanty a kachny máme z vlastních honiteb, černou, vysokou, srnčí a daňčí zvěř nakupujeme od smluvních partnerů."

Sběrné místo vzniklo u bývalých hospodářských budov ve dvoře v Haškově ulici, do dnešní podoby je však přivedla rozsáhlá stavební rekonstrukce. Zachovala tradiční architektonické řešení, ovšem musela respektovat požadavky Evropské unie. Vnitřní vybavení tedy odpovídá náročným normám a předpisům EU, takže je nejen oddělena chladírna srstnaté zvěře od pernaté, bourárna od místnosti určené k porcování masa a všude se to leskne nerez ocelí. Například i umyvadla jsou opatřena bezdotykovým ovládáním.

"Do přestavby objektu a zařízení jsme investovali kolem dvou a půl miliónu korun, z nich miliónem nám pomohl magistrát města České Budějovice," uvádí Pavel Hartman.

"Sice jsme se zadlužili, ale věříme, že úvěr se nám podaří i z další naší hospodářské činnosti brzy splatit."

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info