Agris.cz - agrární portál

Jihočeská zvěřina podle norem Evropské unie

1. 12. 2001 | Českobudějovické listy

Vysvléct z deky neboli stáhnout, rozbourat, naporcovat, popřípadě ještě nechat projít šokovým mrazem. Takovému zpracování slouží sběrné místo zvěřiny, které daly do provozu lesy a rybníky města Českých Budějovic, první svého druhu v jižních Čechách.

"Při úvahách o jeho zřízení jsme vycházeli ze dvou základních předpokladů. Jednak takové zařízení krajské město dosud nemělo a za druhé - můžeme počítat se stálými zdroji suroviny," nazývá srstnatou a pernatou zvěřinu ředitel společnosti Pavel Hartman.

"Zatímco bažanty a kachny máme z vlastních honiteb, černou, vysokou, srnčí a daňčí zvěř nakupujeme od smluvních partnerů."

Sběrné místo vzniklo u bývalých hospodářských budov ve dvoře v Haškově ulici, do dnešní podoby je však přivedla rozsáhlá stavební rekonstrukce. Zachovala tradiční architektonické řešení, ovšem musela respektovat požadavky Evropské unie. Vnitřní vybavení tedy odpovídá náročným normám a předpisům EU, takže je nejen oddělena chladírna srstnaté zvěře od pernaté, bourárna od místnosti určené k porcování masa a všude se to leskne nerez ocelí. Například i umyvadla jsou opatřena bezdotykovým ovládáním.

"Do přestavby objektu a zařízení jsme investovali kolem dvou a půl miliónu korun, z nich miliónem nám pomohl magistrát města České Budějovice," uvádí Pavel Hartman.

"Sice jsme se zadlužili, ale věříme, že úvěr se nám podaří i z další naší hospodářské činnosti brzy splatit."


Zdroj: Českobudějovické listy, 1. 12. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 17:12