Zájem o biopotraviny roste, jejich produkce ale stagnuje
10.07.2006 | Plzeňský deník
Nekonečné papírování, kontroly a špatný dotační systém zemědělské politiky. I o tom je současné ekologické zemědělství na Plzeňsku. I když se tato činnost začíná pomalu rozvíjet, pořád chybí dostatek zpracovatelů i českých zákazníků, kteří by byli ochotni za biopotraviny připlatit.
Plzeňsko - Poptávka po biopotravinách sice postupně roste, ale jejich produkce stagnuje a v regálech obchodů vítězí dovoz. Ekologičtí zemědělci přikládají z části vinu špatnému dotačnímu systému, který je nemotivuje k vlastní produkci. "Po vstupu do Evropské unie se dává hodně peněz na nadprodukci. Dotace, které dostávají ekologičtí zemědělci, zdaleka nevyrovnají rozdíly a ztráty," popisuje Plzeňan Josef Klepsa, bývalý ekologický zemědělec. Svoji farmu v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les provozoval pět let. Po vstupu do Evropské unie přišel o dotace a zkrachoval. "Poslední peníze jsem dostal v roce 2003. Se vstupem do unie přišla změna dotačních podmínek. Pozemky se začaly registrovat jako půdní bloky. Přechod byl velmi přísný a rychlý. I to, že nesouhlasily družicové snímky se skutečnou výměrou, byl důvod k tomu, aby vám zamítli dotace. Ještě teď na ně čekám. Nechápu, jak je možné, že úředníkům trvá devět měsíců, než se vyjádří," rozčiluje se Klepsa.
Ekologičtí zemědělci v současné době obhospodařují šest procent půdy v České republice. Valná většina z nich se však orientuje na travní porosty. Ekologické zemědělství se vyznačuje šetrným přístupem ke zvířatům, půdě a rostlinám. Zakázáno je používat pesticidy, umělá hnojiva i geneticky modifikované organismy. Produkce surovin a celý výrobní proces biopotravin je kontrolován a podléhá přísným pravidlům zákona o ekologickém zemědělství. Za kvalitu však musí zákazník zaplatit mnohem víc, než by dal za výrobek, který není označen nápisem bio. "Přirážky jsou až třicetiprocentní. U masa je to ještě horší. Pro biomaso není skoro žádný odbyt. Je velmi málo jatek s certifikátem," uvedl Jiří Urban, místopředseda celostátního Svazu ekologických zemědělců. Zvířata tak musejí ekozemědělci často prodávat na jatka za stejnou cenu, kterou by dostali za dobytek z konvenčního chovu. "Nevyplatí se to. Existují monopoly, které se mezi sebou domluví, a víc peněz vám nikdo nedá. Na mase pak mají až desetinásobný výdělek," říká Klepsa. Přesto však zákazníkům doporučuje biopotraviny kupovat. Jejich chuť je totiž podle něj nesrovnatelně lepší a veškeré vstupy škodlivin jsou pod přísnou kontrolou ekologického zemědělství. "Zvířata se narodí venku, žijí na vzduchu a v čistém prostředí. Zákazník se může spolehnout, že finální produkt je bez škodlivých látek. I na jatkách je třeba dodržovat určité podmínky. Vliv chovu a stresu při porážce má obrovský vliv na kvalitu masa. Je však nutné dávat si pozor na certifikované označení," míní Josef Klepsa.
Stejného názoru je rovněž Václav Beránek, ekologický zemědělec z Horní Bělé na severu Plzeňska. "Máte jistotu, že jsou rostliny pěstované bez chemie, hnojiv a postřiků. Maso je zpracované a vyzrálé. Když ho ochutnáte, uvidíte sami," láká Beránek. Ten už se ekologickému zemědělství věnuje sedmým rokem. Začínal s málem a dnes už obhospodařuje 465 ha půdy. Ekologické zemědělství má podle něj budoucnost. "Lidi se učí. Zájem sice není tak veliký, ale to je o penězích. Ekologie se začíná rozvíjet," odhaduje Beránek.
I když jsou biovýrobky mnohonásobně dražší než obyčejné, mnozí lidé si je i přesto pravidelně kupují. "Má to značku a tomu věřím. Platím za lidskou práci. Nehodlám svým dětem kupovat potraviny plné chemie," vysvětluje Eva Králová z Plzně. Při nákupech vyhledává obchody, kde se prodávají pouze biovýrobky. Jeden z nich se nachází v Jungmannově ulici. "Nabízíme tu luštěniny, obiloviny, bioomáčky, ochucovadla, sladidla i sirupy. Chodí stále více zákazníků. Lidi už usilují o kvalitní zboží. I sortimentu postupně přibývá. Už to není jako před lety, když jsme neměli skoro co nabídnout. Zdravý životní styl a ekologie bude jednou prosperovat," dodává Eva Zummerová, majitelka obchodu.
Ceny biopotravin
Biomouka 1 kg 21 Kč
Pohanka 500 g 25 Kč
Slun.olej 175 ml 29,50 Kč
Polévka v pytlíku 31 Kč
Červ.čočka 500 g 30,50 Kč
Čokoláda hořká 56 Kč
Co jsou to biopotraviny?
Potraviny produkované v systému ekologického zemědělství bez používání umělých hnojiv, chemických prostředků ochrany rostlin a veterinárních přípravků. Největší šanci uspět na trhu mají rostlinné produkty - soja, pohanka, proso, pšenice a žito. Jejich cena je ale často o 50 až 200 procent vyšší než u konkurenčních běžných potravin.
Fotografie: Eva Zummerová, majitelka bioobchodu v Jungmannově ulici v Plzni, ukazuje nejprodávanější výrobky.
Foto L. Kovandová
Václav Beránek, ekologický zemědělec z Horní Bělé, se svým stádem krav.
Další články v kategorii
- Čáslavské zemědělské muzeum ukáže historické stroje i modely zemědělských staveb (07.04.2025)
- Je pro vás pes moc velký? Tak si pořiďte minikoně (07.04.2025)
- Opatření proti slintavce a kulhavce přibývá. Podívejte se, kam se nyní nesmí chodit (07.04.2025)
- Chceme v EU více prodávat auta a maso, řekl deníku americký ministr obchodu (07.04.2025)
- Ekologickou stopu snižují i čeští vinaři. Pěstují šetrně a s novými technologiemi (07.04.2025)