Spotřeba sóji vzrůstá

Zpráva společnosti Business Communications, zaměřená na spotřebitelskou poptávku naznačuje, že spotřebitelé budou v nejbližších letech vyhledávat výrobky o vyšší nutriční hodnotě, s vyšším obsahem vlákniny a redukovaným obsahem tuku, cholesterolu a energie, což se projeví i v nárůstu prodeje potravin ze sóji, a to zhruba o 2,7 % ročně. Během příštích pěti let (do roku 2005) by měl prodej sóji dosáhnout 6,9 mld. USD. Nejvyšší nárůst se předpokládá u výrobků z celých sójových bobů, který by měl každoročně činit 5,6 %, a do roku 2005 dosáhnout celkové výše 1,2 mld.USD. Výrobky z celých sójových bobů by měly nahradit konkrétní masné a mléčné produkty, nebo sloužit jako ingredience při průmyslové či domácí výrobě různých pokrmů. Spotřeba sójových ingrediencí, zahrnujících různé druhy sójového proteinu, sójové vlákniny a sójových isoflavonů, poroste během první poloviny příštího desetiletí o 4,7 % ročně. Do roku 2000 se prodej sójových ingrediencí vyhoupne na 659,2 mil.USD. Prodej sójového oleje a sójového lecitinu se rovněž bude výrazně zvyšovat a do roku 2005 by měl představovat 5 mld.USD. Sójový olej je jedním z nejžádanějších produktů, jeho obliba stále vzrůstá, a podle výsledků studie je považován za základní ingredienci průmyslového zpracování potravin.

Prepared Foods, 169, 2000, č. 9, s. 162 (kop)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info