Spotřeba sóji vzrůstá
17.01.2001 | ÚZPI
Zpráva společnosti Business Communications, zaměřená na spotřebitelskou poptávku naznačuje, že spotřebitelé budou v nejbližších letech vyhledávat výrobky o vyšší nutriční hodnotě, s vyšším obsahem vlákniny a redukovaným obsahem tuku, cholesterolu a energie, což se projeví i v nárůstu prodeje potravin ze sóji, a to zhruba o 2,7 % ročně. Během příštích pěti let (do roku 2005) by měl prodej sóji dosáhnout 6,9 mld. USD. Nejvyšší nárůst se předpokládá u výrobků z celých sójových bobů, který by měl každoročně činit 5,6 %, a do roku 2005 dosáhnout celkové výše 1,2 mld.USD. Výrobky z celých sójových bobů by měly nahradit konkrétní masné a mléčné produkty, nebo sloužit jako ingredience při průmyslové či domácí výrobě různých pokrmů. Spotřeba sójových ingrediencí, zahrnujících různé druhy sójového proteinu, sójové vlákniny a sójových isoflavonů, poroste během první poloviny příštího desetiletí o 4,7 % ročně. Do roku 2000 se prodej sójových ingrediencí vyhoupne na 659,2 mil.USD. Prodej sójového oleje a sójového lecitinu se rovněž bude výrazně zvyšovat a do roku 2005 by měl představovat 5 mld.USD. Sójový olej je jedním z nejžádanějších produktů, jeho obliba stále vzrůstá, a podle výsledků studie je považován za základní ingredienci průmyslového zpracování potravin.
Prepared Foods, 169, 2000, č. 9, s. 162 (kop)
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



