Agris.cz - agrární portál

Spotřeba sóji vzrůstá

17. 1. 2001 | ÚZPI

Zpráva společnosti Business Communications, zaměřená na spotřebitelskou poptávku naznačuje, že spotřebitelé budou v nejbližších letech vyhledávat výrobky o vyšší nutriční hodnotě, s vyšším obsahem vlákniny a redukovaným obsahem tuku, cholesterolu a energie, což se projeví i v nárůstu prodeje potravin ze sóji, a to zhruba o 2,7 % ročně. Během příštích pěti let (do roku 2005) by měl prodej sóji dosáhnout 6,9 mld. USD. Nejvyšší nárůst se předpokládá u výrobků z celých sójových bobů, který by měl každoročně činit 5,6 %, a do roku 2005 dosáhnout celkové výše 1,2 mld.USD. Výrobky z celých sójových bobů by měly nahradit konkrétní masné a mléčné produkty, nebo sloužit jako ingredience při průmyslové či domácí výrobě různých pokrmů. Spotřeba sójových ingrediencí, zahrnujících různé druhy sójového proteinu, sójové vlákniny a sójových isoflavonů, poroste během první poloviny příštího desetiletí o 4,7 % ročně. Do roku 2000 se prodej sójových ingrediencí vyhoupne na 659,2 mil.USD. Prodej sójového oleje a sójového lecitinu se rovněž bude výrazně zvyšovat a do roku 2005 by měl představovat 5 mld.USD. Sójový olej je jedním z nejžádanějších produktů, jeho obliba stále vzrůstá, a podle výsledků studie je považován za základní ingredienci průmyslového zpracování potravin.

Prepared Foods, 169, 2000, č. 9, s. 162 (kop)


Zdroj: ÚZPI, 17. 1. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 03:16