Jablka a alergie
18.12.2000 | ÚZPI
Alergie na jablka a jiné druhy ovoce, poprípade zeleninu (predevším celer) jsou velmi bežné u osob se sennou rýmou vyvolanou pyly brízy a jinými pyly. V dusledku strukturálních podobností mezi potravinovými a pylovými alergeny dochází totiž ke krížovým reakcím. Alergie se u citlivých jedincu projevuje lokálne nebo je zasaženo více orgánu. První príznaky se mohou objevit již behem nekolika minut po konzumaci ovoce a zeleniny. Tyto príznaky se obvykle omezují na ústa (podráždení uvnitr úst, rtu a zdurení hrdla). U citlivých jedincu muže již dokonce jedno sousto jablka Golden Delicious vyvolat alergickou odezvu. Tyto projevy nejsou vetšinou závažné a casto vymizí behem krátké doby. Mohou však následovat další symptomy, napr. zánet spojivek, zdurení sliznice nosu, koprivka, astma až anafylaktický šok.
Sledováním pacientu, kterí trpeli sennou rýmou a potravinovou alergií, se zjistilo, že 53 % bylo citlivých na jablka, 40 % na broskve, 23 % na merunky a 22 % na hrušky. Zjistilo se rovnež, že alergický potenciál se znacne zvyšoval behem zrání jablka Golden Delicious a snižoval behem zrání Boskopského jablka.
Phytochemistry of Fruit and Vegetables (ÚZPI - K53906) (kvas)
Další články v kategorii
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



