Agris.cz - agrární portál

Jablka a alergie

18. 12. 2000 | ÚZPI

Alergie na jablka a jiné druhy ovoce, poprípade zeleninu (predevším celer) jsou velmi bežné u osob se sennou rýmou vyvolanou pyly brízy a jinými pyly. V dusledku strukturálních podobností mezi potravinovými a pylovými alergeny dochází totiž ke krížovým reakcím. Alergie se u citlivých jedincu projevuje lokálne nebo je zasaženo více orgánu. První príznaky se mohou objevit již behem nekolika minut po konzumaci ovoce a zeleniny. Tyto príznaky se obvykle omezují na ústa (podráždení uvnitr úst, rtu a zdurení hrdla). U citlivých jedincu muže již dokonce jedno sousto jablka Golden Delicious vyvolat alergickou odezvu. Tyto projevy nejsou vetšinou závažné a casto vymizí behem krátké doby. Mohou však následovat další symptomy, napr. zánet spojivek, zdurení sliznice nosu, koprivka, astma až anafylaktický šok.

Sledováním pacientu, kterí trpeli sennou rýmou a potravinovou alergií, se zjistilo, že 53 % bylo citlivých na jablka, 40 % na broskve, 23 % na merunky a 22 % na hrušky. Zjistilo se rovnež, že alergický potenciál se znacne zvyšoval behem zrání jablka Golden Delicious a snižoval behem zrání Boskopského jablka.

Phytochemistry of Fruit and Vegetables (ÚZPI - K53906) (kvas)


Zdroj: ÚZPI, 18. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 05:04