Účinnost syntetického karotenu je nižší
04.12.2000 | ÚZPI
Podle vědeckého výboru pro potraviny (SCF) se nemusí užíváním syntetického beta-karotenu dosáhnout stejného účinku z hlediska srdečně-cévních chorob a rakoviny jako při vysokém příjmu čerstvého ovoce a zeleniny. Nelze očekávat stejný účinek z čistého karotenu protože svou roli hrají ostatní karotenoidy a další složky z ovoce a zeleniny. Epidemiologické studie toto dostatečně nezkoumaly.
SCF se staví proti vysokým dávkám (20 mg/den a více) karotenových suplementů doporučovaných silným kuřákům proti vzestupu rakoviny plic.
SCF však netvrdí, že by užívání beta-karotenu formou suplementů v množství 1 - 2 mg/den bylo škodlivé. O celkové potřebě takových aditiv se musí rozhodovat podle zdravotního stavu. Z přírodních zdrojů lze v závislosti na typu stravy přijmout denně 2 - 5 mg/den.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



