Účinnost syntetického karotenu je nižší
04.12.2000 | ÚZPI
Podle vědeckého výboru pro potraviny (SCF) se nemusí užíváním syntetického beta-karotenu dosáhnout stejného účinku z hlediska srdečně-cévních chorob a rakoviny jako při vysokém příjmu čerstvého ovoce a zeleniny. Nelze očekávat stejný účinek z čistého karotenu protože svou roli hrají ostatní karotenoidy a další složky z ovoce a zeleniny. Epidemiologické studie toto dostatečně nezkoumaly.
SCF se staví proti vysokým dávkám (20 mg/den a více) karotenových suplementů doporučovaných silným kuřákům proti vzestupu rakoviny plic.
SCF však netvrdí, že by užívání beta-karotenu formou suplementů v množství 1 - 2 mg/den bylo škodlivé. O celkové potřebě takových aditiv se musí rozhodovat podle zdravotního stavu. Z přírodních zdrojů lze v závislosti na typu stravy přijmout denně 2 - 5 mg/den.
Další články v kategorii
- Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu (05.05.2024)
- Účinnost přípravků proti škůdcům klesá, uvedl výzkumník (04.05.2024)
- Agrární komora chce kvůli mrazům peníze také pro pěstitele zeleniny či brambor (03.05.2024)
- Vodohospodáři vezmou sinicím výživu. Přehrada má šanci na lepší vodu (03.05.2024)
- Intersucho: Postupující sucho působí zemědělcům čím dál větší potíže (03.05.2024)
- Zpráva o erozi: Bahna z polí ubylo, ale farmářům se musí utáhnout šrouby (03.05.2024)
- Sněmovna schválila vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy (03.05.2024)
- Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex (03.05.2024)
- V Norsku hrozí vznik velkých kůrovcových ohnisek (03.05.2024)
- FAO: Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje (03.05.2024)