Nový systém pro stanovení čísla poklesu

Jedním z důležitých ukazatelů pekařské jakosti mouky je tzv. číslo poklesu (pádové číslo), udávající dobu poklesu standardního tělíska na dráze konstantní délky v moučné suspenzi. Pro stanovení tohoto ukazatele vyvinula švédská firma PERTEN INSTRUMENTS nový přístroj s označením 1700, který umožňuje provádět současně dvě analýzy a výsledky uvádět na dvou samostatných displejích, umístěných na pravé straně měřicí jednotky. Přístroj je určen pro provozy s potřebou vysokého počtu prováděných měření, tedy především pro třídění obilí v silech a směšování různých partií obilí ve velkých mlýnech. Metoda stanovení čísla poklesu slouží ke zjišťování aktivity a-amyláz v pšenici, žitu i v moukách a provádí se podle mezinárodní normy (AACC č. 56-81 B, ICC č.107/1, ISO/DOS 3093). Alfa-amylázová aktivita má velký vliv na kvalitu pekárenských výrobků i těstovin a její vysoké hodnoty indikují porostlost obilí. Zpracovatelský průmysl a obchodníci s obilím tuto metodu využívají pro určení dalšího zpracování obilí, při směšování obilí a mouk tak, aby konečná směs měla požadovanou hodnotu čísla poklesu, nebo i pro výpočet přídavku sladové mouky resp. preparátů plísňové amylázy. Firma PERTEN INSTRUMENTS, s hlavním sídlem ve Stockholmu, vyrábí pro mlýnský a pekárenský průmysl i řadu dalších přístrojů.

Mühle+Mischfutter, 137, 2000, č. 12, s. 389 (kop)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info