Agris.cz - agrární portál

Nový systém pro stanovení čísla poklesu

14. 11. 2000 | ÚZPI

Jedním z důležitých ukazatelů pekařské jakosti mouky je tzv. číslo poklesu (pádové číslo), udávající dobu poklesu standardního tělíska na dráze konstantní délky v moučné suspenzi. Pro stanovení tohoto ukazatele vyvinula švédská firma PERTEN INSTRUMENTS nový přístroj s označením 1700, který umožňuje provádět současně dvě analýzy a výsledky uvádět na dvou samostatných displejích, umístěných na pravé straně měřicí jednotky. Přístroj je určen pro provozy s potřebou vysokého počtu prováděných měření, tedy především pro třídění obilí v silech a směšování různých partií obilí ve velkých mlýnech. Metoda stanovení čísla poklesu slouží ke zjišťování aktivity a-amyláz v pšenici, žitu i v moukách a provádí se podle mezinárodní normy (AACC č. 56-81 B, ICC č.107/1, ISO/DOS 3093). Alfa-amylázová aktivita má velký vliv na kvalitu pekárenských výrobků i těstovin a její vysoké hodnoty indikují porostlost obilí. Zpracovatelský průmysl a obchodníci s obilím tuto metodu využívají pro určení dalšího zpracování obilí, při směšování obilí a mouk tak, aby konečná směs měla požadovanou hodnotu čísla poklesu, nebo i pro výpočet přídavku sladové mouky resp. preparátů plísňové amylázy. Firma PERTEN INSTRUMENTS, s hlavním sídlem ve Stockholmu, vyrábí pro mlýnský a pekárenský průmysl i řadu dalších přístrojů.

Mühle+Mischfutter, 137, 2000, č. 12, s. 389 (kop)


Zdroj: ÚZPI, 14. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 07:17