O akreditaci SAPARD agentury požádá MZe 1. listopadu

Zhruba počátkem února bude možné přijímat žádosti a projekty na čerpání finančních prostředků z programu SAPARD. V rozhovoru pro Agris to uvedl ekonomický náměstek ministra zemědělství Richard Chvojka.

Akreditace SAPARD agentury je přitom jednou z nezbytných podmínek podpory ve výši 22 milionů EURO, kterou v rámci tohoto programu vyčlenila pro ČR Evropská unie a které lze podle Chvojky převést z letošního do příštího roku. Původně se totiž předpokládalo, že tyto zdroje mohou čeští podnikatelé využít již letos.

Klíčovým momentem přitom podle Chvojky bylo schválení Plánu rozvoje zemědělství a venkova a jeho prezentace 13. září letošního roku v Bruselu. "Byli jsme z kandidátských zemí jediní, jejichž materiál označila komise pojmem "excelens", takže oproti dalším žadatelům žádné zpoždění nemáme," zdůraznil náměstek ministra.

Vzhledem k tomu, že ČR ještě musí podepsat s EU takzvané "Víceleté finanční memorandum", což bude podle zdrojů z EU trvat řádově "několik týdnů," je podle Chvojky reálné požádat o akreditaci SAPARD agentury k 1. listopadu. Akreditace v zásadě znamená, že administrativní procedury spojené s programem SAPARD budou plně harmonizovány s Unií a budou prováděny v souladu s nařízeními EU. "Bude to první instituce, která bude s EU stoprocentně harmonizována," konstatoval Chvojka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info