ASEAN odmítá volný obchod s Austrálií a Novým Zélandem

Členové Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) odmítli v závěru týdne návrh na vytvoření zóny volného obchodu s Austrálií a Novým Zélandem, tedy trhu, jehož hodnota byla odhadnuta na zhruba jeden bilión dolarů. Sdružení místo toho přijalo návrh, kterým jeho členové s oběma zeměmi pouze naváží "užší ekonomické partnerství". Informovala o tom agentura AP.

Ekonomičtí ministři desetičlenného seskupení, kteří se v thajském Čhiengmaj zúčastnili výročního zasedání, ve společném prohlášení rovněž uvedli, že ekonomické partnerství mezi oběma regiony budou podrobněji definovat představitelé sdružení, kteří v roce 2001 přednesou příslušná doporučení. "Nemůžeme mít přehnané ambice, protože není snadné oba regiony sloučit," prohlásil náměstek thajského premiéra Supchačaj Pchaničpchak. Rozhodnutí znamená již druhou porážku ambiciózních plánů sdružení ASEAN rozšířit zónu volného obchodu poté, co Malajsie odstoupila od slibu snížit celní poplatky v automobilovém průmyslu v rámci Zóny volného obchodu ASEAN, známé jako AFTA.

Ekonomičtí ministři ASEAN se sešli se svými protějšky z paktu Užších ekonomických vztahů (Closer Economic Relations), což je Austrálie a Nový Zéland, s nimiž diskutovali o možnosti zavedení bezcelní zóny v co nejkratším možném termínu. Zpráva týkající se této problematiky uvádí, že taková zóna je realizovatelná a vhodná, neboť vytvoří trh se zhruba 560 milióny lidí a do roku 2020 přinese další výhody za 48 miliard USD v podobě vyššího hospodářského růstu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info