Polská varianta "dvounulky je lepší"

Dvounulová varianta liberalizace vzájemného agrárního obchodu, kterou v průběhu jednání Kongresu evropského zemědělství (CEA) minulý týden v Krakově podepsala Evropská unie a Polsko, je výhodnější, než obdobná dohoda, kterou má s EU Česká republika. V rozhovoru pro AGRIS to uvedl tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Michal Pospíšil, který se uvedeného kongresu zúčastnil.

"Jde zejména o výhodnější disproporce pro polskou stranu v tocích komodit. Poláci totiž mohou více vyvézt než dovezou, například v případě vepřového masa mohou do EU vyvézt 48 000 tun, zatímco dovézt mohou za zvýhodněných celních sazeb pouze 36 000 tun této komodity. Poprvé v historii je také mezi EU a nečlenským státem otevřen v agrárním obchodu trh s obilím, jde konkrétně o 400 000 tun oboustranně. V Polsku je ale současná cena asi 5400 korun za tunu pšenice, takže cenové sepjetí Polska s Uniií je užší," přiznává Pospíšil.

Polská dvounulová varianta by měla být naplňována od počátku příštího roku - ČR uplatňuje tuto dohodu již od druhé poloviny roku letošního, avšak EU na ní dosud nebyla připravena.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info