VZPOMÍNKA NA KARLA PODHAJSKÉHO

Dne 12. září 1930 odešel do věčných lovišť Karel Podhajský. Letos tedy vzpomeneme 70. výročí úmrtí jednoho ze zakladatelů Československé myslivecké jednoty, předchůdkyně dnešní jednotné myslivecké organizace.

V době po první světové válce, kdy ještě nebyla zajištěna spolupráce mezi myslivci a hlavně loveckými kynology, byl Karel Podhajský jedním z prvních, kteří svým nadšením a vědomostmi přispěli k založení Československé myslivecké jednoty. Svou dychtivostí a pílí prokazoval stále více prospěšného pro naši myslivost. Získal si tím velkou autoritu a oblibu. Nejen v myslivosti, ale hlavně v loveckém psářství vykonal za krátký čas velký a záslužný kus práce.

Jako myslivec při praktickém výkonu práva myslivosti poznával stále častěji, jak prospěšné a nutné je mít spolehlivého, dobře vycvičeného psa. Své poznatky a zkušenosti si však nenechával pro sebe. Zkušební řády pro zkoušky z výkonu loveckých psů, které zpracoval, a pomoc při výchově nových zájemců, se staly základním kamenem pro organizaci další práce kynologů. Jeho nekompromisní postoj při prosazování názoru, že by se při lovu mělo využívat výhradně psů se zkouškami, přinesl své ovoce. Karel Podhajský věděl, že pro namáhavou práci, kterou musí pes při lovu vykonat, musí být dokonale připraven. Při každé příležitosti zdůrazňoval nutnost trpělivosti při výcviku a prosazoval zásadu, že nejen psi s exteriérem, ale i přísně výběroví psi po pracovní stránce, musí být základem dalšího chovu.

Největší zásluhou pro rozvoj domácí kynologie jsou vzorně vedené plemenné knihy všech plemen našich loveckých psů. Jeho zásluhám o zkvalitnění a rozšíření chovu loveckého psa, všestranného ohaře, se dostalo plného uznání. Našim loveckým pejskařům zůstane navždy vzorem.

Obětavou a nezištnou práci Karla Podhajského uctívají myslivečtí kynologové dodnes pořádáním vrcholné kynologické akce, na které ohaři, ti nejlepší z nejlepších, prokazují svoji připravenost a využití při výkonu práva myslivosti. Tato trvalá připomínka na nestora našeho psářství - Memoriál Karla Podhajského - je celostátní a mezinárodní soutěží loveckých psů - ohařů, všech plemen.

První vítězkou zkoušek se v roce 1932 stala fena německého krátkosrstého ohaře Myra Nikolsburg s vedoucím O. Presslerem.

Jméno vítěze letošního již 62. ročníku Memoriálu Karla Podhajského, který ve dnech 30. září - 1. října t. r. organizuje OMS ČMMJ Litoměřice, budeme již zanedlouho znát.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info