Zelenina - víc než pouhá potravina
04.10.2000 | ÚZPI
Je možné pouhou konzumací ovoce a zeleniny cíleně předcházet některým chorobám? Pozornost se v současné době zaměřuje na různé druhy rakoviny. Proto se touto otázkou zabývala skupina odborníků při zdravotní škole v Bostonu ( Harvard School for Public Health, Boston, USA). V průběhu desetiletého pokusu probíhal u 50 000 osob průzkum jejich stravovacích zvyklostí a zdravotního stavu. Dospěli přitom k tomuto závěru: Zatímco zvyšování celkového množství ovoce a zeleniny vedlo jen k malému poklesu rizika sledovaného druhu rakoviny (močového měchýře), měly zeleniny z čeledi brukvovitých (tedy především košťáloviny) průkazný vliv. Riziko rakoviny činilo u skupiny s nejvyšší konzumací těchto druhů zeleniny pouze 49 % ve srovnání s osobami s jejich nízkým příjmem. Z různých druhů brukvovitých vykazovaly nejvyšší pozitivní efekt brokolice a hlávkové zelí. O důvod více pro "renesanci " košťálovin do kuchyní.
Gemüse, 36, 2000, č. 7, s. 5 (FA)
Další články v kategorii
- Ústav spadající pod ministerstvo zemědělství zrušil objednávky u Agrofertu (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)
- MENDELU v čele mezinárodního projektu zaměřeného na ochranu a zachování jasanu úzkolistého (19.12.2025)

Tweet



