UV záření a strava

UV zárení a strava

UV zárení se považuje za karcinogen, nekdy se uvádí jako "kompletní karcinogen", nebot je schopné iniciovat i propagovat vznik rakoviny. Pri pobytu na slunci se doporucuje používat krémy s UV filtry. Vzhledem k tomu, že se ozonová vrstva stále zmenšuje, jsme vystavováni úcinkum UV zárení i tehdy, je-li zataženo, pricemž krémy s obsahem UV filtru se obvykle v tomto prípade nepoužívají. Vhodné složení stravy, tj. stravy s dostatecným obsahem tzv."fotoprotektantu" je proto alternativním a potenciálne úcinnejším zpusobem ochrany pokožky pred škodlivými úcinky UV zárení. TNO, výzkumný ústav v Nizozemí, je koordinátorem tríletého (1998-2001) výzkumného projektu financovaného EU (ENV 4-CT97-0537), který pod názvem "Vliv UV zárení na zdraví; ochrana organismu prostrednictvím stravy" zkoumá urcité faktory stravy, které by mohly sloužit jako fotoprotektanty, pricemž za slibné se považují omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, antioxidacní vitamíny C a E, popr. jiné antioxidanty. Dosud se zjistilo, že konzumací stravy obohacené o EPA se:

- osminásobne zvyšuje zaclenení EPA do epidermálních lipidu (zvýšení biologické využitelnosti EPA),

- zvyšuje minimální dávka UV zárení, která vyvolává zarudnutí pokožky (lze pobývat déle na slunci),

- zamezuje poškození DNA (nosici genetických informací),

- zamezuje rychlému stárnutí pokožky (poškození kolagenu a fibrillinu),

- chrání vitamíny a lipidy pred oxidací.

Výsledky projektu byly prezentovány 1.-6. cervence t.r. v San Franciscu, Kalifornii na Mezinárodním kongresu o fotobiologii.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info