Domácí potraviny se musí přizpůsobit normám EU

Čeští potravináři a pracovníci České zemědělské a potravinářské inspekce dostanou dvanáctimilionovou dotaci z fondu Evropské unie Phare. Projekt podpoří třicet odborných seminářů k dosažení plné shody českých potravinářských výrobků s normami kvality v Evropské unii. "Se vstupem do unie musí naše produkty odpovídat také normám užívaným ve sdružení. Výrobci se musí rychle a efektivně orientovat v novém prostředí," uvedla náměstkyně ústředního ředitele potravinářské inspekce Jana Paláčková. "Česká republika prostě musí zajistit, aby tuzemské potraviny byly k datu přijetí země do EU bezpečné," uvedla Paláčková Garantem projektu je irská firma Irish Agri-Food Development, která své postavení vybojovala v mezinárodním tendru. "Rozhodně se nebudou měnit postupy výroby potravin," zdůraznil metodik potravinářské inspekce Miloš Kafka. "Nově však budou výrobci potravin zaznamenávat kritické okamžiky výroby. Usnadní se tak celková kontrola průběhu výroby. Stejným způsobem bude možné efektivněji kontrolovat i prodejce," řekl Kafka V konzervárenské výrobě je například kritickým bodem sterilizace. Právě o tomto procesu jsou výrobci podle nového zákona již od letošního ledna nuceni vést podrobnou dokumentaci. "S velkými podniky nemáme problémy. Horší je situace u menších výrobců. Ti nemají o nových předpisech většinou ani tušení," konstatoval Kavka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info