Geneticky modifikovaná káva bez kofeinu
27.09.2000 | ÚZPI
Odkofeinování kávy se provádí propařováním nepražených kávových bobů a extrakcí kofeinu pomocí rozpouštědla. Řada spotřebitelů se obává zbytků rozpouštědel v odkofeinované kávě, a proto dávají přednost kávě odkofeinované tzv. "švýcarským postupem", při kterém se boby obrušují, čímž se zbavují vnějších vrstev bohatých na kofein. Tato káva je však dražší. Koncem srpna na Universitě v Glasgow zveřejnili zprávu, že se jim podařilo izolovat jeden z genů, který kávovník a čajovník potřebují pro tvorbu kofeinu. Blokováním tohoto genu se budou moci získávat plodiny, které budou zdrojem kávy a čaje bez kofeinu.
http://web.lexis-nexis.com/more-foodprocessing (kvas)
Další články v kategorii
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



