Přes zemědělský intervenční fond bude stát zavádět kvóty

Poslanci již počtvrté odsouhlasili vládní návrh zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF), který sněmovně vrátil s některými pozměňujícími návrhy Senát. Ke vzniku mocného regulačního úřadu od Nového roku tak schází již jen podpis prezidenta republiky.

Fond, který má mít během tří let 124 zaměstnanců, se má zabývat především regulací trhu s klíčovými zemědělskými produkty. Největší pákou v rukou nejvyššího orgánu fondu - prezídia - tak budou kvóty, tj. administrativní omezení výroby jednotlivých zemědělských komodit. Systém kvotace fungující v zemích Evropské unie, zejména pro mléko a cukr, byl silně kritizován poslanci ODS. Ti poukazovali na to, že do doby vstupu ČR do EU je potřeba narozdíl od vládního záměru ponechat podnikatelům v zemědělství možnost rozvoje vlastních hospodářství a hlavně rozlišení ziskových podnikatelů.

Vláda a Ministerstvo zemědělství naopak tvrdí, že konkurenceschopnosti dosáhnou naši zemědělci státní garancí odbytu a organizací trhu. Vláda se hájí tím, že kvotace funguje v zemích EU, a pokud chce ČR do EU vstoupit, musí přijmout veškerá její institucionální opatření.

Pravicoví zákonodárci však argumentují diskusí uvnitř samotné EU, která se přiklání spíše ke zrušení výrobních omezení. Vládě vyčítají, že SZIF bude pouze nástupcem dosavadního Státního fondu tržní regulace (SFTR), navíc se silnějšími pravomocemi. Fungování SFTR například podle šéfa rozpočtového sněmovního výboru Vlastimila Tlustého v současné době připomíná spíše chování jedné velké odbytové organizace. Stát totiž pod tlakem zemědělců na co nejvyšší výkupní cenu nakupuje velké množství obilovin, aby je prodal se ziskem a výtěžek zemědělcům doplatil. Pěstitelé však požadují tržní cenu a fond již nemá možnost na obchodu vydělat.

Tlustý na druhou stranu doporučuje, aby měl intervenční fond povinnost obchodovat, tak jako všichni ostatní obchodníci, na komoditní burze. Intervenční funkci (tj. nákup určité komodity) by pak podle něj měl plnit pouze ve chvíli, kdy by cena klesla pod cenu minimální, kterou určí vláda, popř. Parlament.

Zákon o SZIF má nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info