Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais

Absolutním vítězem soutěže regionálních potravin Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais z Vlachova Březí na Prachaticku. Ocenění získalo za kolekci přihlášených produktů napříč všemi kategoriemi, na kterých se shodla hodnotitelská komise, řekla ČTK Hana Šťastná, ředitelka úřadu Regionální agrární komory Jihočeského kraje, která spolu s Jihočeským krajem soutěž pořádá. Toto ocenění bylo novinkou letošního 18. ročníku soutěže a vítěz jako odměnu získal zdarma billboard pro reklamu. Ceny předávali dnes na výstavě Hobby na Výstavišti České Budějovice.

Letos o certifikát a plakety opravňující k užívání loga Chutná hezky. Jihočesky bojovalo 48 výrobců, kteří do deseti kategorií přihlásili 136 výrobků. Komise v každé kategorii vyhodnotila tři nejlepší výrobky. Pekařství Cais, které přihlásilo pět výrobků do dvou kategorií, získalo také první místo pro Dvoukváskový chléb, který je složený ze žitného a pšeničného kvasu.

"Je to pro nás i naše pekaře ocenění kvality a toho, že to děláme dobře a že to chutná dobře. My už historicky několik takových cen máme, například za Chalupářský chléb, za Žitný chléb nebo koblihu,“ řekla Jana Větrovcová, obchodní ředitelka Pekařství Cais. Firma, která vznikla v roce 1993, zaměstnává 80 lidí, má roční obrat kolem 90 milionů korun. Každý výrobek je z lokálních surovin a vlastního vitálního žitného a pšeničného kvasu.

"Nejvíce výrobků obsahovala kategorie masných a pekařských výrobků. Do soutěže se přihlásilo i sedm nových soutěžících, kteří dodali například zmrzlinu, pivo, med nebo kysané zelí,“ řekla Šťastná. Někteří z nich dostali i ocenění. Zmrzlina Rumburak Josefa Kortana, který spojil do chuti zmrzliny buráky s rumem, obsadila první místo. Paštika brusinková s mandlemi od Uzenářství Vávra získala třetí místo, pivo Strážská Ema z pivovaru Stráž druhé místo, Jihočeský med z polesí, květový smíšený od Daniela Jírovce druhé místo a Kysané zelí z Hrejkovic od firmy Hřebík H + H druhé místo.

Za 17 ročníků soutěže hodnotili komisaři 2320 výrobků, známku obdrželo 528 produktů. Cenu mohou získat jen potraviny vyrobené v jižních Čechách. Značka výrobci zůstává, pokud výrazně nezmění složení. Oceněné výrobky není možné opakovaně přihlásit.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info