Ceny potravin v Česku půjdou brzy nahoru

Výrobní ceny v červnu vzrostly kvůli ropě a zemědělským výrobkům. V blízké době to pocítí i zákazníci. O nečekaných 5,1 procenta se meziročně zvýšily červnové výrobní ceny. Nejvíce se na tomto stavu podepsalo zemědělství.

Nic dobrého pro spotřebitele nevěští včera zveřejněné údaje o růstu výrobních cen v měsíci červnu. Ceny průmyslových výrobců se totiž v porovnání s květnem zvedly o 0,6 procenta, meziročně dokonce o 5,1 procenta. To je více, než se očekávalo. O téměř šestnáct procent navíc vzrostly v meziročním srovnání ceny zemědělských produktů. Tento trend by se nyní měl podle odborníků projevit zdražením potravin. Ceny průmyslových a zemědělských výrobců jsou totiž významnými indikátory budoucího vývoje cen spotřebitelských. Za zvýšení cen průmyslových výrobců může hlavně zdražení ropy a následně i ropných produktů. Ropa se dostala na úroveň okolo třiceti dolarů za barel již na konci května, na této hodnotě se drží dodnes. Drahá ropa se podepsala i na růstu cen v zemědělství. Zemědělcům se prudce zvýšily náklady a musí si je nyní alespoň částečně a přes tlak spotřebitelů nějak pokrýt. Podle Davida Marka, analytika České spořitelny, můžeme kromě drahé ropy prudký nárůst proti loňsku přičítat zároveň také nízké srovnávací hladině z minulého roku. Kvůli suchu v dubnu a květnu se podle Marka dá na podzim očekávat další impuls, který by mohl ceny potravin dále zvednout. S brzkým zdražením v tomto sektoru počítá kromě Marka i hlavní ekonom Bank Austria Creditanstalt Pavel Sobišek. "Ceny zemědělských produktu ovlivňující náklady potravinářského průmyslu porostou i v následujících měsících tempem, které nemůže ve výrobně-obchodním řetězci zůstat bez odezvy," tvrdí Sobíšek. Růst cen by ale neměl být nijak dramatický. Prodejci mají totiž možnost potraviny dovážet z ciziny a konkurenční boj nějak drastičtějšímu zdražování pravděpodobně zabráni.

Evropská unie zapracuje

Ceny potravin v ČR porostou ještě z jednoho důvodu - začnou se více přibližovat k hladině běžné v zemích Evropské unie. Podle ministra zemědělství Jana Fencla jsou ceny zemědělských produktů v ČR v porovnání s Evropskou unií asi ceny o 25 až 35 procent nižší. Fencl včera na tiskové konferenci zároveň uvedl, jaké dopady na státní pokladnu mělo jarní sucho. Výše škod je podle Fencla odhadována na přibližně 10,7 miliardy korun, poškozeno bylo zhruba 1,5 milionu hektarů zemědělské půdy. Podle materiálů ministerstva zemědělství se dá předpokládat, že v poškozených oblastech se sníží výnosy nejméně o několik desítek procent. I když budou výnosy nižší, nehrozí ale podle Fencla českému trhu žádná rizika vyplývající z nedostatku obilovin. Naopak "díky" nižším výnosům začne být snižován rozdíl ve vývozu a dovozu zemědělských produktů mezi ČR a zahraničím. Další růst výrobních cen hlavně v zemědělství může ale mít kromě dopadu na peněženky zákazníků ještě jeden negativní efekt - zvyšuje se riziko růstu inflace. Centrální banka však podle odborníků nebude v nejbližší době nijak reagovat - případné zvýšení úrokových sazeb se podle jejich názoru zatím nedá příliš očekávat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info