Kvalita ekologicky pěstovaných obilovin
17.07.2000 | ÚZPI
Při porovnání konvenčního a ekologického pěstování obilovin je důležitá volba odrůdy a dalších pěstitelských faktorů. Konvenční pěstování se obvykle vyznačuje vyššími výnosy. Paradoxní je snížení výnosů v důsledku snížení emisí SO2. Z hlediska jakosti obilovin se při ekologickém pěstování nejmarkantněji projevuje nižší obsah dusíkatých látek (u pšenice nižší obsah lepku), což rozhodujícím způsobem ovlivňuje technologickou kvalitu pšenice a výrobků z ní. U žita tento parametr nemá zásadní vliv na technologickou kvalitu, u sladovnického ječmene to může být výhodné. Rozdíly v aminokyselinovém složení nemají jednoznačnou tendenci. Z hlediska mikrobiologické a mykotoxikologické kvality nebyly zjištěny rozdíly. Pro extenzívní ekologické pěstování se doporučuje např. pšenice špalda.
Výživa a potraviny, 55, 2000, č. 3, s. 86 - 87 (-sk-)
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



