Agris.cz - agrární portál

Kvalita ekologicky pěstovaných obilovin

17. 7. 2000 | ÚZPI

Při porovnání konvenčního a ekologického pěstování obilovin je důležitá volba odrůdy a dalších pěstitelských faktorů. Konvenční pěstování se obvykle vyznačuje vyššími výnosy. Paradoxní je snížení výnosů v důsledku snížení emisí SO2. Z hlediska jakosti obilovin se při ekologickém pěstování nejmarkantněji projevuje nižší obsah dusíkatých látek (u pšenice nižší obsah lepku), což rozhodujícím způsobem ovlivňuje technologickou kvalitu pšenice a výrobků z ní. U žita tento parametr nemá zásadní vliv na technologickou kvalitu, u sladovnického ječmene to může být výhodné. Rozdíly v aminokyselinovém složení nemají jednoznačnou tendenci. Z hlediska mikrobiologické a mykotoxikologické kvality nebyly zjištěny rozdíly. Pro extenzívní ekologické pěstování se doporučuje např. pšenice špalda.

Výživa a potraviny, 55, 2000, č. 3, s. 86 - 87 (-sk-)


Zdroj: ÚZPI, 17. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 18:10