Nový typ "libových kuřat"
10.07.2000 | ÚZPI
Tým výzkumníků z Quebecu v Kanadě oznámil, že vyvinul metodu, jak vyprodukovat nový typ kuřat s nízkým obsahem tuku v jatečném těle. Výsledným produktem jsou kuřata s obsahem tuku nižším o 70 % v bílém mase a 68 % v červeném mase a také s vyšší nutriční hodnotou masa než u normálních kuřat. Vědci sdělili, že snížení tuku dosáhli pomocí experimentů s krmením pro kuřata a změnami technik managementu. Krmivo pro kuřata se skládá z izolátů rostlinných proteinů na základě sóji, kukuřice a obilí s vysokým obsahem proteinů, z nichž žádný nebyl geneticky modifikován. Krmivo obsahuje také množství vitaminů a nezbytných minerálů, ale žádné živočišné vedlejší produkty a antibiotika. Další klíčovou podmínkou je to, že kuřata nežijí v období 42 dní po vylíhnutí ve stresujících podmínkách, mezi něž patří zejména uzavřenost v těsných prostorách. Výzkumný tým doufá, že tato "libová kuřata" budou k dostání v obchodech po celé Kanadě již v červnu tohoto roku.
World Poultry, 16, 2000, č.5, s.7 (Vo)
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



