Detekce ozáření potravin
11.05.2000 | ÚZPI
Detekce ozárení potravin
Mnoho zemí vyžaduje oznacení potravin, pokud byly ošetreny ionizacním zárením. K rozlišení ozárených a neozárených potravin existuje nekolik metod.
Pri ozárení se v potravinách obsahujících tuky (kurecí maso, lísková jádra, polévkové smesi) produkují volné radikály pri cástecném rozkladu triacylglyceolu. Pritom vznikají alkány, alkény, adehydy a alkylcyklobutanony. Zjištení techto látek plynovou chromatografií znamená, že bylo použito ozárení.
Pri ozárení bílkovinných potravin obsahujících vodu, napr. masa, vznikají reaktivní hydroxyradikály, které reagují s fenylalaninem a produkují orto- a meta- tyrosin. Zjištení takovýchto vedlejších produktu ozárení v potravinách indikuje, že byly ozáreny.
Pramen: Food Australia, 52, 2000, c. 4, s. 143 (-ph-)
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



