Detekce ozáření potravin

Detekce ozárení potravin

Mnoho zemí vyžaduje oznacení potravin, pokud byly ošetreny ionizacním zárením. K rozlišení ozárených a neozárených potravin existuje nekolik metod.

Pri ozárení se v potravinách obsahujících tuky (kurecí maso, lísková jádra, polévkové smesi) produkují volné radikály pri cástecném rozkladu triacylglyceolu. Pritom vznikají alkány, alkény, adehydy a alkylcyklobutanony. Zjištení techto látek plynovou chromatografií znamená, že bylo použito ozárení.

Pri ozárení bílkovinných potravin obsahujících vodu, napr. masa, vznikají reaktivní hydroxyradikály, které reagují s fenylalaninem a produkují orto- a meta- tyrosin. Zjištení takovýchto vedlejších produktu ozárení v potravinách indikuje, že byly ozáreny.

Pramen: Food Australia, 52, 2000, c. 4, s. 143 (-ph-)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info