Agris.cz - agrární portál

Detekce ozáření potravin

11. 5. 2000 | ÚZPI

Detekce ozárení potravin

Mnoho zemí vyžaduje oznacení potravin, pokud byly ošetreny ionizacním zárením. K rozlišení ozárených a neozárených potravin existuje nekolik metod.

Pri ozárení se v potravinách obsahujících tuky (kurecí maso, lísková jádra, polévkové smesi) produkují volné radikály pri cástecném rozkladu triacylglyceolu. Pritom vznikají alkány, alkény, adehydy a alkylcyklobutanony. Zjištení techto látek plynovou chromatografií znamená, že bylo použito ozárení.

Pri ozárení bílkovinných potravin obsahujících vodu, napr. masa, vznikají reaktivní hydroxyradikály, které reagují s fenylalaninem a produkují orto- a meta- tyrosin. Zjištení takovýchto vedlejších produktu ozárení v potravinách indikuje, že byly ozáreny.

Pramen: Food Australia, 52, 2000, c. 4, s. 143 (-ph-)


Zdroj: ÚZPI, 11. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 21:56