Poslanci se přou o míru státních zásahů do trhu agrárních surovi

HN 7.3.2000

Poslanci se prou o míru státních zásahu do trhu agrárních surovin

Návrh zákona o Státním zemedelském intervencním fondu, který poslanci schválili v prvním ctení, pocítá s vyhlašováním intervencních cen zemedelských komodit dopredu na urcité období. Pokud by cena techto produktu za urcitou dobu klesla pod státem stanovenou cenu, stát by je od zemedelcu vykoupil. S tímto mechanismem, který praktikuje i soucasný Státní fond tržní regulace, ale rada poslancu, zejména pravicových, nesouhlasí. Zákonodárci ocekávají, že se kolem tohoto ustanovení ve snemovne rozpoutá velká debata. Svetová banka totiž CR navrhuje opacný postup, tedy vyhlášení ceny až po neúspešné nabídce komodity na trhu.

Místopredseda snemovního zemedelského výboru Miloslav Kucera (ODS) tvrdí, že se stanovením administrativní ceny dopredu stírá úcinek trhu. "Stát urcuje cenu, která se muže vyvíjet úplne jinak a prodelá na tom bud stát, anebo ne vlastní vinou zemedelci," rekl. Napríklad v roce 1998 stát urcil pevnou cenu ctyri tisíce korun za tunu pšenice, za kterou ji nakoupil od zemedelcu. Prodal ji ale se ztrátou.

Predseda snemovního zemedelského výboru Jaroslav Palas (CSSD) naopak míní, že pro stát je vyhlašování ceny predem výhodné. "Pokud bychom cekali, co udelá trh, stálo by to danové poplatníky více. Napríklad nekdo muže s obchodovanou komoditou spekulovat, aby pak po státu požadoval vyšší intervencní cenu," rekl vcera HN Palas.

V zemích Evropské unie se podle reditele Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky Tomáše Douchy vyhlašuje intervencní cena predem, a to i na šest let. Kucera ale poukázal na to, že státní zásahy do trhu se v unii delají až poté, když tržní cena je dlouhodobe pod úrovní intervencní ceny.

Mnoha poslancum dále vadí, že intervencní cenu by podle vládní predlohy mel navrhovat také intervencní fond. Podle Douchy ji ale v zemích EU stanoví vláda, fond je pouze výkonný orgán a prísluší mu ji dodržovat. "V žádném prípade si nesmí fond stanovit programy podpor a subvencování sám, ani nesmí urcovat, za kolik bude vykupovat," rekl Kucera. Intervencní cena je podle nej navíc institut, který se EU snaží omezit. Napríklad z Agendy 2000 vyplývá, že EU sníží do roku 2002 intervencní ceny o 15 procent.

Praha (fen)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info