Uzeniny při kontrole obstály
04.01.2000 | Zemské noviny
ZN 4.1.2000
Uzeniny při kontrole obstály
Praha - Inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce odebrali během loňského listopadu a prosince v maloobchodní síti celkem 28 vzorků masných výrobků, z toho 14 vzorků tuzemské a 14 vzorků zahraniční výroby. Na základě laboratorních rozborů bylo zjištěno, že maximální povolené množství rakovinotvorných N-nitrosaminů nepřekročil žádný z tuzemských výrobků. Ze zahraničních nevyhověl pouze jediný, čabajkový salám Guylar, kde bylo nejvyšší povolené množství nitrosaminů nepatrně překročeno. Karcinogenní látky se mohou dostávat do potravin při technologickém zpracování, například sušením potravin přímým ohřevem z kouře, který obsahuje oxidy dusíku. V rámci uvedené akce kontroloři dále odebrali u významných výrobců a dovozců 12 vzorků révového vína, dva vzorky vinných nápojů a 21 vzorků piva.U žádného z odebraných vzorků nebyl obsah N-nitrosaminů nadlimitní.
(egi)
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne – 9.5. 2024 (10.05.2024)
- Evropská komise povolila Agrofertu převzít rumunskou firmu obchodující s obilím (09.05.2024)
- Copernicus: Letošní duben byl nejteplejším v historii měření (09.05.2024)
- Nestátní lesníci pozvou do lesů potřetí veřejnost, akce budou na 40 místech (09.05.2024)