Uzeniny při kontrole obstály

ZN 4.1.2000

Uzeniny při kontrole obstály

Praha - Inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce odebrali během loňského listopadu a prosince v maloobchodní síti celkem 28 vzorků masných výrobků, z toho 14 vzorků tuzemské a 14 vzorků zahraniční výroby. Na základě laboratorních rozborů bylo zjištěno, že maximální povolené množství rakovinotvorných N-nitrosaminů nepřekročil žádný z tuzemských výrobků. Ze zahraničních nevyhověl pouze jediný, čabajkový salám Guylar, kde bylo nejvyšší povolené množství nitrosaminů nepatrně překročeno. Karcinogenní látky se mohou dostávat do potravin při technologickém zpracování, například sušením potravin přímým ohřevem z kouře, který obsahuje oxidy dusíku. V rámci uvedené akce kontroloři dále odebrali u významných výrobců a dovozců 12 vzorků révového vína, dva vzorky vinných nápojů a 21 vzorků piva.U žádného z odebraných vzorků nebyl obsah N-nitrosaminů nadlimitní.

(egi)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info