Uzeniny při kontrole obstály
4. 1. 2000 | Zemské noviny
ZN 4.1.2000
Uzeniny při kontrole obstály
Praha - Inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce odebrali během loňského listopadu a prosince v maloobchodní síti celkem 28 vzorků masných výrobků, z toho 14 vzorků tuzemské a 14 vzorků zahraniční výroby. Na základě laboratorních rozborů bylo zjištěno, že maximální povolené množství rakovinotvorných N-nitrosaminů nepřekročil žádný z tuzemských výrobků. Ze zahraničních nevyhověl pouze jediný, čabajkový salám Guylar, kde bylo nejvyšší povolené množství nitrosaminů nepatrně překročeno. Karcinogenní látky se mohou dostávat do potravin při technologickém zpracování, například sušením potravin přímým ohřevem z kouře, který obsahuje oxidy dusíku. V rámci uvedené akce kontroloři dále odebrali u významných výrobců a dovozců 12 vzorků révového vína, dva vzorky vinných nápojů a 21 vzorků piva.U žádného z odebraných vzorků nebyl obsah N-nitrosaminů nadlimitní.
(egi)
Zdroj: Zemské noviny, 4. 1. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 18:53