Liptovská mliekareň už vyrába bryndzu
14.09.2000 | Hospodářské noviny
Liptovská mliekaren už vyrába bryndzu
Liptovská mliekaren, a. s., Liptovský Mikuláš, obnovila 13. septembra výrobu bryndze vo svojej prevádzkarni v Ružomberku. Rozhodla o tom MUDr. Božena Timková, okresná hygienicka v Ružomberku, na základe laboratórnych výsledkov niekolkých desiatok sterov z výrobného prostredia bryndziarne. Tie boli negatívne na prítomnost baktérie Sh. sonei, ktorá spôsobuje nebezpecné crevné infekcné ochorenie - dyzentériu. Prítomnost baktérie nenašli ani vo vstupnej surovine na jej výrobu - v hrudkovom ovcom syre. Výrobu v ružomberskej bryndziarni pozastavili hygienici 8. septembra. Dôvodom bolo zistenie prítomnosti baktérie Sh. sonei u dvoch pracovníkov prevádzkarne, u ktorých sa však neobjavili klinické príznaky ochorenia na dyzentériu.
Další články v kategorii
- Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze, mají být masivní (11.05.2024)
- Co pomůže českému zemědělství? Když naváže na evropské strategie (10.05.2024)
- Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl (10.05.2024)
- Výzkum naznačil cestu, jak zajistit výnosy plodin i při vysokých teplotách (10.05.2024)
- Potvrzeno: kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách (10.05.2024)
- Vědci poprvé popsali základní prvky vzájemné komunikace vorvaňů (10.05.2024)
- Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais (10.05.2024)