Populární hašlerky léčí kašel již osmdesát let

Tradici cukrovinkářství v Čechách střeží "černé bonbony proti rýmě a kašli", kterým své jméno propůjčil legendární Karel Hašler

Maltézky, Cikánky, Negro. Na bonbony těchto exotických názvů se přes výlohy cukrářských krámů dívaly děti před šedesáti, sedmdesáti lety. Vyráběla je firma "Fr. Lhotský Továrna na speciální cukrovinky v Praze - Michli". Dnešním dětem již tyto značky nic neříkají. Jeden z výrobků pana Lhotského se ale na českém trhu drží již osmdesát let - hašlerky - černé bonbony proti rýmě a kašli.

František Lhotský si zaregistroval ochranou známku na jejich výrobu v listopadu 1920. Vymyslel na svou dobu geniální marketingový tah, když přesvědčil tehdy (a vlastně dodnes) velmi populárního písničkáře, kabaretiéra a divadelníka Karla Hašlera, aby této cukrovince propůjčil své jméno.

Ani jinak nenechal nic náhodě. Prodej hašlerek podporovaly reklamní plakáty s údernými slogany, jako např. "U nás nekašleme máme Hašlerky", a do povědomí ctěných zákazníků se firma Lhotský snažila proniknout i celými veršovanými opusy "Jako podpis na obraze říká, že je pravý, tato značka na Hašlerkách symbolem je zdraví" či "Kdo Hašlerky nosí v sáčku, jistě zná i tuto značku, pokud lidská paměť sahá, vyrábí je Lhotský Praha".

Pan majitel Lhotský byl také průkopníkem třídimenzionální reklamy. Nechal si na zakázku vyrobit pragovku se speciální válcovitou karoserií ve tvaru tuby hašlerek. Toto unikátní vozidlo se zachovalo a je k vidění v soukromém Automuzeu Praga, které ve Zbuzanech u Prahy provozuje Emil Příhoda.

Po roce 1945 nový režim nestál o to, aby v laboratoři pan továrník osobně míchal lékořici, peprmintový olej, mentol, slad, anýz a desítky jiných přísad ve snaze vyrobit cukrovinkářský kámen mudrců. Firma Lhotský byla začleněna do národního podniku "Pražské čokoládovny". A spolu s ní do té doby samostatné podniky Orion, Rupa, Karnold či Furth.

Většina výrobků těchto rodinných firem zásah nepřežila, hašlerky ale kontinuitu drží dodnes. Nejdříve se vyráběly v Modřanech, nyní se jimi modře pruhované pytlíky plní v závodě Sfinx Holešov. Tato továrna se čtyři sta zaměstnanci patří pod nadnárodní koncern Nestlé. Hašlerky se zde připravují podle původní receptury. Jen pamětníci mohou posoudit, zda se skutečně podařilo zachovat jejich typickou chuť po anýzu, mentolu a bylinách. Hašlerky nebyly a asi ani neměly být úspěšným vývozním artiklem. Daří se je prodávat jen na Slovensko.

Jedna cesta vývozu je ale statisticky nezachytitelná. To když je mají na dně kufru lidé, které nejrůznější okolnosti donutily k emigraci. Často je několik pytlíků hašlerek to jediné, co si z návštěvy staré vlasti vezou do svých nových domovů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info