Ceny v Irsku šplhají strmě nahoru

Inflace v Irsku představuje nejvážnější problém ekonomiky, která patří k nejdynamičtějším v Evropské unii.

Spotřebitelské ceny v Irsku se podle včera uveřejněných údajů zvýšily o dalších 0,5 procenta, míra inflace měřená indexem spotřebitelských cen tak dosáhla v srpnu 6,2 procenta. Irský statistický úřad upozorňuje, že tento meziroční nárůst je nejvyšší za posledních patnáct let, naposledy byl na této úrovni v únoru 1985.

Irsku patří v růstu inflace první příčka zemí EU, její průměr v zemích patnáctky se v současné době pohybuje slabě nad dvěma procenty. Vláda premiéra Bertie Aherna tak platí daň určitému přehřátí ekonomiky. Od poloviny devadesátých let je Dublin na špici dynamického růstu zemí EU, přírůstek hrubého domácího produktu loni vystoupil na devět procent a v roce letošním se podle očekávání ekonomů bude pohybovat nad deseti procenty. Vedle slabého eura a stálého vzestupu ropy přispívá podle analytiků k cenovému růstu stále se zvyšující domácí spotřeba. Před pokračováním vývoje v tomto směru varoval minulý týden Irsko i prezident Evropské centrální banky Wim Duisenberg, který zdůraznil nutnost revize jeho fiskální politiky.

Prognózy o dalším vývoji inflační spirály nejsou nejlepší, vládní optimismus sice hovoří o jejím snížení do konce roku na pět procent, většina ekonomů naopak soudí, že trend bude opačný, inflační vzestup by se měl do konce roku dokonce zvýšit nad sedm procent.

Naproti tomu velmi pozitivní je vývoj na trhu práce, země, jejíž ekonomika nebyla v minulosti schopna zajistit všem svým obyvatelům pracovní uplatnění a kde procento nezaměstnanosti se stále pohybovalo ve dvouciferném vyjádření, má nyní pracovních sil nedostatek.

Podle včerejšího oznámení statistického úřadu v Dublinu míra nezaměstnanosti v druhém čtvrtletí dále klesla na 4,3 procenta, což je o půldruhého procentního bodu méně než před rokem a hluboko pod průměrem Evropské unie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info