Polsko: Zemědělci prý tento týden rafinérie nezablokují

Polští zemědělci nezablokují tento týden příjezdové cesty do rafinérií, ale v pátek budou demonstrovat proti vysokým cenám pohonných hmot před ministerstvem financí. Rozhodla o tom celostátní rada zemědělských odborů Samoobrana. Její předák a kandidát v letošních prezidentských volbách Andrzej Lepper nicméně současně předpověděl blokády vybraných skladů pohonných hmot.

Aktuální cena bezolovnatého benzínu o 95 oktanech ve Varšavě na většině čerpacích stanic překračuje 3,6 zlotého za litr, o mnoho levnější není ani nafta. Polské rafinérie přitom letos zvyšovaly ceny svých produktů v průměru dvakrát za měsíc, když celkový cenový růst proti loňskému roku již přesáhl 50 procent.

Lepper, který minulý týden po vzoru francouzských zemědělců blokády polských rafinérií na tento týden přislíbil, dnes uvedl, že protesty před ministerstvem financí budou pouze začátkem nátlakové akce na snížení cen pohonných hmot. Blokáda rafinérií bude vyvrcholením této akce, řekl novinářům. Dodal, že se možná uskuteční ještě v září.

Zemědělské odbory vedou v současnosti rozhovory s dalšími profesními odborovými svazy. Cílem je ověřit, zda případné protestní akce mají ve společnosti podporu. Již minulý týden přitom ochotu připojit se k protestům zemědělců deklarovaly svazy polských přepravců a řidičů taxislužby.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info