Žito by se mohlo dovážet bezcelně

Pokud prokáže konečná bilance letošní sklizně na domácím trhu nedostatek potravinářského žita, podpoří zástupci ministerstva zemědělství v licenční komisi snížení dovozního cla na žito ze současných 20 procent na nulu. V rozhovoru pro Agris to dnes potvrdil ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Jan Hőck.

"Jakmile budeme mít podrobnější informace z bilance letošní sklizně, tak si myslím, že by neměl být problém tuto myšlenku podpořit. Žito je trochu zvláštní komodita , poslední tři roky jej bylo tolik, že se jej nikdo nemohl zbavit, a najednou se bezprostředně před letošní sklizní vyprodalo naprosto všechno, pokud vím, i ze státních hmotných rezerv. Čili takovýto krok by neměl být na závadu," konstatoval Hőck k možnému bezcelnímu dovozu.

O bezcelní dovoz potravinářského žita usilují zejména domácí mlynáři a pekaři. Ti poukazují jednak na nedostatek této komodity na trhu, jednak na nízkou kvalitu letošní sklizně. Snížení dovozního cla by přitom působilo na mírnější růst cen pekařského zboží, a je tedy v zájmu spotřebitele.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info