Polsko se bojí vykupování pozemků

Polsko se bojí vykupování pozemku

Síla strachu, který se zmocnil vetšiny Poláku, vyšla najevo v ankete o prodeji pozemku, kterou v minulých dnech uverejnil deník Rzeczpospolita. Zde skoro 79 procent našich severních sousedu odmítlo plné uvolnení nákupu pozemku hned po vstupu do Evropské unie. Pouze 12,9 procenta obyvatel bylo pro.

Už pred rokem polská vláda zažádala u Evropské unie o udelení prechodného období. To by se po dobu 18 let vztahovalo na pozemky zemedelské (resp. lesní) a pet let na pozemky pro investicní zámery. Jako jeden z duvodu žádosti Polsko uvedlo, že je treba, aby se behem této doby vyrovnaly ceny pozemku a kupní síla obcanu s úrovní zemí unie.

Dosavadní zákony umožnují cizím investorum jako právnickým osobám koupit maximálne jeden hektar zemedelské pudy a maximálne 4000 metru ctverecních ve mestech bez povolení ministerstva vnitra. Toto schválení pritom ministerstvo odmítlo loni jen v peti procentech prípadu. Na soukromé osoby se toto povolení vztahuje vždy. Vláda také argumentuje, že pozicní smlouva neomezí dosavadní legislativu. Zahranicní investori pritom poukazují na nepresnou formulaci v kapitole smlouvy o volném pohybu kapitálu. Zde je receno, že zahranicní podnik muže koupit pozemek, pokud jeho investice bude "vyložene nutná". Jaká jsou ovšem kritéria takové situace, už smlouva nespecifikuje.

Problém je v Polsku vášnive diskutován, napríklad predseda opozicních sociálních demokratu Leszek Miller pri jedné ze svých návštev Bruselu oznacil tato extrémne dlouhá prechodná období za nerealistická. Nicméne poté, co se na nej sesypala doma verejná vlna rozhorcení, své prohlášení stáhl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info